„Ten nůž by spíše zpíval, než krájel.“ zazní často z českých kuchyní ve chvíli, kdy se kuchař snaží ukrojit připravovanou potravinu a nožem ji spíše „pižlá“ nežli krájí. Brousek nepatří mezi standardní výbavu klasické české domácnosti, navzdory tomu můžete mít během chvíle ostrý nůž.
Postačí vám obyčejný hrníček
K naostření nože vám postačí obyčejný keramický hrníček, který najdete v každé domácnosti. Hrníček otočte dnem vzhůru, kde uvidíte kruh, který zpevňuje dno a zajišťuje stabilitu položeného hrnku na povrchu. Jeho povrch bývá obvykle hrubý.
A právě tento kruh je to, co potřebujete k naostření svého nože. Přejíždějte krájecí stranou nože po kruhu, stejně jako po brousku. Z každé strany alespoň třikrát nebo čtyřikrát. Při broušení buďte opatrní. Nůž může velice sklouznout a o nepříjemné zranění nestojí jistě nikdo.
Po nabroušení opláchněte nejen nůž, ale také hrníček.
Tento způsob broušení vám pomůže pouze na chvíli, proto raději uvažujte o nákupu brousku na nože.